PRESSEN SKREV

DET SPØGER TIL DEN STORE GULDMEDALJE

CIRKUS ARLI 2018: ’Længe Leve Cirkus’

 

* * * * *

 

AF RUD KOFOED

 

Nej, det var ingen aprilspøg, at Cirkus Arli den 1. april 2018 holdt sin store lands-, galla- og sæsonpremiere i Fløng. Og dog – faktisk var der et ’uhyggeligt’ spøgelse med i det store klovnenummer.

Børnene opdagede det højlydt, og tro mig: Mange lagner vil være i fare i de små hjem efter dette. Ungerne tændte og levede engageret med, så det var en fornøjelse - og det var ikke den eneste gang, men snarere den generelle tilstand forestillingen igennem.

Den godgørende varme, Arli favner sit publikum med, er legendarisk, men føles alligevel overrumplende ny, dejlig og speciel hver gang. Vi er alle i samme båd, i familie, og vi gynger, griner, gnækker – og kommer til at spilde popcorn ud over det hele. Pyt, cirkus er en herlig sport.

Sådan noget lader sig gøre i landets mindste cirkus. Der er plads til 220, altså over otte gange færre end i den største, Cirkus Arena, der med sine 1800 pladser oven i købet er Nordens største. Tro ikke, at Arli er på discount-holdet af den grund. Der bliver ikke sparet på artisteriet, men tilpasset – og mindst to af numrene kunne sagtens gøre sig i selv de største maneger.

Sæsonens Arli-forestilling er på alle måder en festlig og værdig markering af 250 året for opfindelsen af cirkus. Englænderen Phillip Astley lagde godt nok ud med heste, men her møder vi den lidt lavere type firbenede, men af lige så ædelt blod: Smukke, kridhvide racekatte, der lever op til alle forventninger om også at være rasende dygtige.

Olanders Katte – tyrkiske angoraer, forstås – går lige frit oven på som under balancebom – og hænger i ’to arme’, når det skal være. I et interview så jeg Vladislav Olanders citeret for et par kloge ord om sine kattekunster:

-Katte er ikke stædige og går deres egne veje, bare fordi de kan. De vil gøre alt for dig, hvis du gør dig fortjent til det. En kat, der går har altid en god grund, og den grund kan vi lære af. Det er os, som mennesker, der skal forbedre os, når vi træner katte, siger Olanders, der ellers var begyndt som jonglør, inden han fik sin første kat og blev så betaget af den, at katte har været hans levevej i manegen lige siden. Kattene har en enkelt gang tidligere være luftet herhjemme – i Cirkus Benneweis i 2009.

Det andet gæstehovednummer er Sergejs Populans, der kommer fra Letland med masser af gode, gammeldags vibrationer – med moderne vægt bag, både fysisk og psykisk. På en væltepeteragtig cykel med gammeldags rejsegrammofon serverer han håndstandsakrobatik, der i høj grad udfordrer tyngdeloven – og han slipper forbløffende elegant fra det. Til inspirerede børn er der dog grund til at understrege: -Husk at slå støttebenet ned, inden du prøver på din egen cykel!

Sarah Florees fra Cape Town har gjort sig i det franske Alexis Gruss-cirkus. Der mødte hun sin franske kærlighed af en klovn, nemlig Fancesco Fratellini, der for tredje sæson er med som omdrejningspunkt i et nu ret fasttømret parløb med Alexander Arli.

Sarah er fiskerpigens sang for øjnene, når hun gør det i fiskenet i et inciterende luftnummer efter, at hun forinden har blandet sig i The Arlinis tempofyldte jonglør-nummer, hvor Alexander og Francesco tager kegler i et hæsblæsende tempo.

Den høje, statelige Jelena Vasiljeva fra Rigas Statscirkus kan også i luften, både med hulahop-ringe og elegance, når hun farer op og ned i ’gardinet’ hængt ned fra telttoppen.

Men ellers er det markante, uundværlige omdrejningspunkt familien Arli selv. Martino & Co med far og søn, Martin & Alexander, er en ren fornøjelse med et hav af påfund, børn i alle aldre kan være med på – også når det kommer til at synge med på ’Ude i Charlottenlund…’, der er en stemningsskaber, der kan vaske sig.

Martins tryllerier har været en tradition siden Cirkus Arli blev grundlagt for 48 år siden – og den får ikke for lidt med duer og hele den muntre, magiske

mystik i år. Ikke mindst ’kommentarsporet’ gør det til en levende og medrivende forestilling.

Alexander & Francescos skæg og ballade i kinesisk pole-stang matcher fint deres livlige samarbejde i club-jonglering, men ellers er de også veloplagte på toppen hver for sig.

Francesco Fratellini er lige ved selv at blive en Arli i sine unge visionsfyldte klovnerier, der beskæftiger sig med noget så jordnær som at passe en baby og køre en tur med barnevognen – med ’katastrofale’ følger!

Alt det kræver en samlende kraft med kompasset i orden. Det har sprechstallmeister Bettina Arli. Når hun pludselig deklamerer ’Pause!’, forstår man knapt, at forestillingen er syv numre gammel. Så let og elegant går det, at man knapt kan vente på at returnere og få smagt de sidste seks numre.

Cirkusmæt bliver man aldrig, men meget vel tilpas.

 

rud.kofoed@orange.fr